niedziela, 27 stycznia 2013

Kurczak po chińsku..mmmmm...



Składniki: ok. 0,5 kg piersi z kurczaka, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 2 łyżki przyprawy do potraw chińskich, 3-4 łyżki sosu sojowego, 2 torebki ryżu brązowego


 Przygotowanie: Filet pokroić w kostkę, wymieszać z sosem sojowym, przyprawą chińską i zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić na godzinę do lodówki, lub gdy na dworze panuje mróz na balkon. Marchew pokroić w słupki, grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie przez około 20  minut, do zmiękczenia. Kiełki bambusowe odcedzić, a pora pokroić w krążki. Wszystko wrzucić do garnka i podsmażyć chwilkę, zalać szklanką wody i dusić aż warzywa zmiękną.
Pierś z kurczaka podsmażyć na patelni, dodać warzywa, porządnie wymieszać. Znowu podlać wodą i dusić kolejne 20 minut.


2 komentarze:

Karmel-itka pisze...

pyszności <3

Mari-eta pisze...

O, tak - pyszności :)