piątek, 2 marca 2012

Żeberka

Składniki: 1 kg żeberek, sól, pieprz, olej

Sos: 2 duże cebule, 5 ząbków czosnku, pół słoiczka przecieru pomidorowego, 4 łyżki miodu, pół szklanki octu, sól, pieprz, majeranek, bazylia


Przygotowanie: żeberka posypać solą i pieprzem, zostawić na pół godziny. Zarumienić na gorącym oleju. Odłożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos. Zarumienić cebulę na patelni, dodać zmiażdżony czosnek, przecier pomidorowy, miód, ocet i przyprawy według uznania. Dusić na małym ogniu 15 minut. Przygotowanym już sosem zalać żeberka. Przykryć naczynie żaroodporne i dusić w piekarniku około 1,5 godziny do miękkości mięsa.

4 komentarze:

Krraaa pisze...

Dobry przepis. Zrobiłam je już dwa razy i mąż się zajadał :) Uwielbia je :)

Anonimowy pisze...

Ile się piecze? I czy nie za dużo octu w przepisie?

Mari-eta pisze...

Czas pieczenia wynosi około 1,5 godziny.

MOŻE wydawać się sporo tego octu.
Pamiętać jednak należy pod koniec tego czasu pieczenia sporo go po prostu odparowuje.

Anonimowy pisze...

W jakiej temperaturze trzeba je piec?