niedziela, 4 marca 2012

Schabowy pysznie zapiekany.

Składniki: 5 plastrów schabowego ;) 1 małą cebulę zółtą, 1 czerwoną, 1 papryka czerwona papryka, kilka plastrów czerwonego sera, 1 pomidor, ok 300 g pieczarek, 2 jajka, tarta bułka, sól, pieprz, mąka

 


Przygotowanie: mięso umyć, osuszyć, rozbić na bardzo cienkie. Oprószyć mąką, następnie w jajku z pieprzem i solą, a potem w tartej bułce i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Dorzucić pieczarki pokrojone w cienkie paseczki. Tak usmażone wyłożyć na sitko, by tłuszcz ociekł. Wymieszać z pomidorem pokrojonym w drobną kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem. Kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Na każdy z nich nałożyć powstałej mieszanki. Położyć cienkie plasterki sera. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku do momentu roztopienia sera.


2 komentarze:

bucek pisze...

Bardzo pysznie zapiekany. Idealny na niedzielny rodzinny obiad!

Mari-eta pisze...

W gronie Rodzinnym każdy dzień tygodnia, jest jak niedziela :)