Zachęcona programem telewizyjnym, przepisem Ewy Wachowicz na
drożdżówkę, postanowiłam upiec i tym samym bardzo serdecznie polecić, bo
pyszota :)
Składniki: mała
kostka drożdży,4 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1
szklanka oleju, 4 jajka, 3/4 szklanki mleka, szczypta soli. Składniki na
kruszonkę: pół kostki masła, szklanka mąki, pół szklanki cukru. Śliwki.
Przygotowanie:
Do dużego naczynia skruszyć drożdże, a następnie w kolejności: cukier,
cukier waniliowy, jajka, olej, mleko, mąkę, sól . Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. Polecam dodać jeszcze nieco śmietany, by ciasto było bardziej puszyste.Do przygotowania kruszonki należy posiekać masło razem z mąką oraz cukrem i przechowywać w bardzo chłodnym miejscu. Na czas rośnięcia ciasta włożyłam je więc do zamrażarki. Po upływie czasu należy wyrobić ciasto i wyłożyć na blaszce wysmarowanej margaryną i obsypanej nieco mąką. Pozostaje tylko ułożyć na cieście śliwki i posypać kruszonką. Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200'C. Na kilka minut przed wyjęciem można posmarować ciasto mlekiem, będzie dzięki temu bardziej zarumienione.
..i choć to niezbyt zdrowe, to najpyszniejsza jest właśnie ta gorąca, najlepiej ze szklanką ciepłego mleka..mmmm...
3 komentarze:
dzień teściowej?...
hurra zapomniałam
aha,drożdżówke zrobię, ale dla męzusia;-)
Drożdżówka ze wczoraj ;)
Prześlij komentarz