poniedziałek, 5 marca 2012

Drożdżówka ze śliwkami i Dzień Teściowej.

Zachęcona programem telewizyjnym, przepisem Ewy Wachowicz na drożdżówkę, postanowiłam upiec i tym samym bardzo serdecznie polecić, bo pyszota :)
Składniki: mała kostka drożdży,4 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka oleju, 4 jajka, 3/4 szklanki mleka, szczypta soli. Składniki na kruszonkę: pół kostki masła, szklanka mąki, pół szklanki cukru. Śliwki.

Przygotowanie: Do dużego naczynia skruszyć drożdże, a następnie w kolejności: cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, mleko, mąkę, sól . Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. Polecam dodać  jeszcze nieco śmietany, by ciasto było bardziej puszyste.Do przygotowania kruszonki należy  posiekać masło razem z mąką oraz cukrem i przechowywać w bardzo chłodnym miejscu. Na czas rośnięcia ciasta włożyłam je więc do zamrażarki. Po upływie czasu należy wyrobić ciasto i wyłożyć na blaszce wysmarowanej margaryną i obsypanej nieco mąką. Pozostaje tylko ułożyć na cieście śliwki i posypać kruszonką. Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200'C. Na kilka minut przed wyjęciem można posmarować ciasto mlekiem, będzie dzięki temu bardziej zarumienione. 

..i choć  to niezbyt zdrowe, to najpyszniejsza jest właśnie ta gorąca, najlepiej ze szklanką ciepłego mleka..mmmm...

Nota bene dzisiaj Dzień Teściowej..


3 komentarze:

Anonimowy pisze...

dzień teściowej?...
hurra zapomniałam

Anonimowy pisze...

aha,drożdżówke zrobię, ale dla męzusia;-)

Mari-eta pisze...

Drożdżówka ze wczoraj ;)