piątek, 4 września 2015

Łosoś wędzony z orzechami, cebulą, czosnkiem i makaronem - ...mmm...

Łososia wędzonego uwielbiam. Świeża bułka, albo chlebek - posmarowany masłem i łosoś skropiony sokiem z cytryny. ...mmmm... Siedmioletnia Chochlik - Psotnik :) takim zestawieniem również nie pogardzi. Ba, może się okazać, że dla mnie nie starczy, a brzusio Jej pełne.
Wybierając się raz na zakupy do Biedronki i oczekując w kolejce do kasy natknęłam się na przepis na odwrocie opakowania, właśnie łososia.
W domu zjedzony, jak zwykle. Przepis jednak z opakowania wycięty i schowany między książki. Nie powiem więc nic więcej o opakowaniu, z którego zostało ono wycięte.
Mogę jednak zapewnić, że pyszne to :)


Składniki: 2 opakowania łososia wędzonego (około 200g), 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 10 orzechów włoskich, 8-10 łyżek śmietany 18%, oliwa z oliwek, sól, pieprz.


Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, równie drobno posiekany czosnek (może być i wyciśnięty przez praskę), podobnie i z orzechami. Smażyć na drobnym ogniu do zeszklenia cebuli. Dodać łososia pokrojonego i delikatnie mieszać. Kiedy rybka nabierze delikatnie różowego koloru doprawić solą i pieprzem. Posmażyć kilka minut, po czym powoli dodawać śmietanę. Tak gotowe danie wymieszać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem.

1 komentarz:

Maja Wierzbicka pisze...

wygląda bardzo apetycznie.
Zapraszam do mnie :)