sobota, 16 kwietnia 2011

Mazurek kajmakowy,

czyli przygotowania świąteczne rozpoczęte.


Składniki na ciasto: 2 niepełne szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru, kostka masła, 1 żółtko.
Masa kajmakowa: puszka słodzonego mleka skondensowanego.
Dekoracja: masa marcepanowa, polewa czekoladowa, paczka tik-taków, cukier puder

Tak dla rozwiania wątpliwości, to jest zajączek :o)

Przygotowanie: Zagnieść ciasto do jednolitej konsystencji. Oddzielić 1/4 część masy dla zrobienia wałeczka zdobiącego brzegi rozwałkowanego pozostałego ciasta na grubość 1 cm . Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175'C i upiec na złoty kolor. W tym czasie puszkę mleka skondensowanego wstawić do garnka z wrzątkiem i gotować około 1-1,5 godziny. Po czym wyjąć, otworzyć i wylać gotową już ciepłą masę kajmakową. Wyrównać masę.
Za pomocą polewy czekoladowej zrobić napis oraz gałązki bazi. Cukiereczki tik-taki zastąpią "kotki" bazi.
Zajączki zrobić można z masy marcepanowej zagniecionej z cukrem pudrem, oczka zrobione z polewy czekoladowej.




Brak komentarzy: