czwartek, 26 maja 2011

Pawłowa (pavlova) klasyczna

Dzień wyjątkowy, tak samo odświętny powinien być więc i deser..
Składniki "na ciasto": 6 białek (w temperaturze pokojowej), 1 1/2 szklanki cukru, 3 łyżeczki kartoflanki, 3 łyżeczki octu winnego
2 szklanki śmietanki kremówki, 2 torebki cukru waniliowego , kilka łyżek cukru pudru (do smaku), owoce
Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 150'C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przestając mieszać dodawać powoli cukier. Gdy masa białkowa będzie sztywna i lśniąca  dodać przesypując przez sitko kartoflankę. Następnie ocet winny. Kiedy składniki będą już wymieszane, grubą masę białkowo-cukrową na blaszkę, tak by środek był płytszy, niż boki - na kształt gniazda. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę. Po czym wyłączamy piekarnik, ale blaszkę pozostawiamy. Schłodzoną w zamrażalniku na kilka minut kremówkę ubijamy mikserem, dodając cukier waniliowy i ewentualnie nieco cukru pudru, mając na uwadze, że sama beza jest bardzo słodka.
Owoce myjemy, obieramy i kroimy w drobne kawałki. 
Nakładamy bitą śmietanę i ozdabiamy owocami i nie tylko :)
Podajemy natychmiast. 
 

Brak komentarzy: