niedziela, 17 lipca 2011

Pikantno - słodkie piersi z kurczaka zapiekane z pomidorami.

Składniki:  około 1 kg piersi z kurczaka, 2 pomidory, smażona cebula, kilka plastrów sera, sól, pieprz, bazylia, 200 g słodkiej śmietany 30 %, 1 łyżka rosołu drobiowego, 1/2 łyżeczki chili, mąka do zagęszczenia.
 Przygotowanie:  Mięso umyć, osuszyć natrzeć solą i odrobiną pieprzem. Tak przygotowane ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na plastry i ułożyć na mięsie. Posypać bazylią i smażoną cebulką. Położyć plastry żółtego sera. zagotować 100 ml wody. Dodać kremówkę i 1 łyżkę smażonej cebuli, rosół oraz chili. Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości wody, dodać do sosu. Chwile podgotować nie dopuszczając, by zrobiły się grudki. 
Sosem polać przygotowane w naczyniu żaroodpornym mięso.
Piec w nagrzanym do około 200'C piekarniku przez 30 minut.

Brak komentarzy: