poniedziałek, 4 lipca 2011

Żeberka w sosie majerankowym


 Składniki: około 1 kg żeberek, sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, smalec, mąka

Przygotowanie:  mięso umyć, osuszyć natrzeć solą i pieprzem obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym smalcu. Mięso przełożyć do garnka zalać w całości wodą, włożyć listek laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego - gotować do miękkości mięsa na małym ogniu. Następnie wyjąć mięso. Zabezpieczyć przed wystygnięciem. Otrzymany sos lekko wystudzić, zebrać tłuszcz, wyspać dwie łyżki majeranku, zagotować. W pół szklanki rozmieszać mąkę i wciąż mieszając połączyć z sosem. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Włożyć mięso do trzymanego sosu i tak gotować przez 5-10 minut na małym ogniu.

Zaś na popołudnie proponuję 
ciasto francuskie z dżemem truskawkowym, bądź też ze świeżymi porzeczkami




Brak komentarzy: