Składniki: biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka kartoflanki, 2 łyżki mąki Wrocławskiej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia; masa: 1 litr śmietany 30 %, 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody; 1/3 szklanki soku z cytryny, 3 cukry waniliowe; poncz: pół szklanki przegotowanej wody, 1/3 szklanki mocnej herbaty, 1/3 szklanki różowego wina
2 łyżeczki proszku do pieczenia; masa: 1 litr śmietany 30 %, 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody; 1/3 szklanki soku z cytryny, 3 cukry waniliowe; poncz: pół szklanki przegotowanej wody, 1/3 szklanki mocnej herbaty, 1/3 szklanki różowego wina
Przygotowanie: Jajka z cukrem mocno ubić, pozostałe składniki wymieszać ze sobą na talerzu i powoli dodawać przez sitko do utartych na białą masę jajek z cukrem. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym dodając powoli sok z cytryny, pod koniec dodać wystudzoną żelatynę. Następnie przygotować poncz mieszając składniki. Po wystygnięciu biszkoptu i przecięciu go na połowę nasączyć każdą z części. Połączyć w jedno biszkopt wypełniając masą. Na górze również rozsmarować masę po czym posypać grubą warstwą kakao.
2 komentarze:
byłam pewna, że to tiramisu :), pysznie wygląda
Uwielbiam wuzetkę.
Twoja wygląda przepysznie:)
Prześlij komentarz