poniedziałek, 24 października 2011

Placki ziemniaczane z gulaszem



Składniki: około 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej, papryka słodka w przyprawie, duża cebula, pieprz, sól, 1 wieprzowa kostka rosołowa, koncentrat pomidorowy. Składniki na placki ziemniaczane: 10 dużych ziemniaków, cebula, mąka do zagęszczenia, sól.

Przygotowanie: mięso pokroić w drobną kostkę, natrzeć solą, obficie posypać papryką słodką i wstawić na kilka godzin, co najmniej dwie, do lodówki. Na rozgrzanym tłuszczu dobrze obsmażyć mięso i przełożyć do garnka. Cebulę pokrojoną na drobną kostkę zeszklić i dodać do mięsa. Dodać kostkę rosołową przyrządzoną w 3/4 szklanki wrzątku. Dusić na małym ogniu 20-30 minut. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać 3-4 łyżeczki dobrego koncentratu. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zetrzeć również obraną cebulę. Dodać nieco soli i mąki do zagęszczenia.  Placki smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

 Po takim posiłku czas na herbatkę z uśmiechem, koniecznie! 


Brak komentarzy: