Składniki:
500 g serka mascarpone, śmietana 18 %, 4-5 łyżek mleka, 3-4 łyżki cukru
pudru, pół tabliczki gorzkiej czekolady (50% kakao), 1 cytryna, 1 duży
owoc granatu
Składniki: serki mascarpone wymieszać ze śmietaną, kilkoma łyżkami mleka, odrobiną cukru pudru, czekoladą potartą na grubych oczkach, otartą skórką z cytryny oraz z sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę ułożyć na dnie pucharków. Następnie potartą czekoladę. Kolejną warstwą są pestki granatu, uprzednio wyłupanych. Następnie układamy brzoskwinie pokroić w kostkę, zmiksować i dodać żelatyny spożywczej. Pucharki wstawić na kilka minut do zamrażalnika, by "galaretka brzoskwiniowa" stężała. Układamy kolejną warstwę masy z serkiem mascarpone, potem brzoskwinie, a na samą górę potartą czekoladę. Udekorować według uznania, np. pestkami granatu.
Składniki: serki mascarpone wymieszać ze śmietaną, kilkoma łyżkami mleka, odrobiną cukru pudru, czekoladą potartą na grubych oczkach, otartą skórką z cytryny oraz z sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę ułożyć na dnie pucharków. Następnie potartą czekoladę. Kolejną warstwą są pestki granatu, uprzednio wyłupanych. Następnie układamy brzoskwinie pokroić w kostkę, zmiksować i dodać żelatyny spożywczej. Pucharki wstawić na kilka minut do zamrażalnika, by "galaretka brzoskwiniowa" stężała. Układamy kolejną warstwę masy z serkiem mascarpone, potem brzoskwinie, a na samą górę potartą czekoladę. Udekorować według uznania, np. pestkami granatu.
Najważniejsze na koniec - degustacja.
"Palce lizać", to zdaje się najlepiej pasować.
4 komentarze:
Wygląda pysznie. :)
Mm, pychota ;) Świetnie się prezentuje.
Mam wieelką słabość do warstwowych deserów z duużą ilością owoców. Ten w zupełności spełnia moje oczekiwania, wygląda wspaniale :)
Wygląda bardzo apetycznie!
Prześlij komentarz