niedziela, 6 listopada 2011

Serek mascarpone z granatem i brzoskwiniami.

 
 Składniki: 500 g serka mascarpone, śmietana 18 %, 4-5 łyżek mleka, 3-4 łyżki cukru pudru, pół tabliczki gorzkiej czekolady (50% kakao), 1 cytryna, 1 duży owoc granatu



Składniki: serki mascarpone wymieszać ze śmietaną, kilkoma łyżkami mleka, odrobiną cukru pudru, czekoladą potartą na grubych oczkach, otartą skórką z cytryny oraz z sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Całość  wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę ułożyć na dnie pucharków. Następnie potartą czekoladę. Kolejną warstwą są pestki granatu, uprzednio wyłupanych. Następnie układamy brzoskwinie pokroić w kostkę, zmiksować i dodać żelatyny spożywczej. Pucharki wstawić na kilka minut do zamrażalnika, by "galaretka brzoskwiniowa" stężała. Układamy kolejną warstwę masy z serkiem mascarpone, potem brzoskwinie, a na samą górę potartą czekoladę. Udekorować według uznania, np. pestkami granatu.


 

Najważniejsze na koniec - degustacja.
"Palce lizać", to zdaje się najlepiej pasować.
 



4 komentarze:

Agnieszka L. pisze...

Wygląda pysznie. :)

Lovelykate pisze...

Mm, pychota ;) Świetnie się prezentuje.

Arvén pisze...

Mam wieelką słabość do warstwowych deserów z duużą ilością owoców. Ten w zupełności spełnia moje oczekiwania, wygląda wspaniale :)

Aneta; Ciasteczka z duszą pisze...

Wygląda bardzo apetycznie!