Czy można nie lubić czekolady? Wybór jest tak wielki, że dla każdego
coś pysznego: biała, gorzka, mleczna, z orzechami, z bakaliami,
nadziewana: truskawkami, truflą, masą jogurtową, kokosową, ze skórką
pomarańczy etc. Czekoladowy zawrót głowy! Ja uwielbiam czekoladę
mleczną, zdecydowaną faworytką jest Goplana, gdy na półce sklepowej jest
we fioletowym papierku nie umiem przejść obojętnie. Kubek, właściwie
wiaderko, czarnej, niezbyt mocnej herbatki i nie ma mnie :) Dzisiaj w to
niestety pochmurne i bardzo wietrzne popołudnie w kuchni zapachniało
czekoladą, no i od razu aura na dworze wydała się jakby łagodniejsza :)
Nota bene niesamowita okazja, by podczas przygotowywania kółek
truflowych domownicy całowali nas po rękach..hehe :) Oto więc trufle
czekoladowe:
Składniki: 6 tabliczek gorzkiej czekolady, 2 szklanki mleka, 2 łyżki mocnej kawy (zaparzonej), 1 kostka masła, kakao do obtaczania, 4 żółtka
Przygotowanie: Czekolady pokruszyć i przełożyć do miski, a następnie umieścić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się stopi dodać mleko oraz kawę. Podgrzewać co chwila mieszając do uzyskania jednolitej masy. Oddzielić żółtka od białek i również dodać do masy. Pokroić w kostkę i rozpuścić w masie. Jednolitą masę przelać do blaszki o płaskim dnie. Ostudzić i wstawić do zamrażalnika na kilka minut, tak by stwardniała. Na dno talerza wysypać kakao. Przygotować naczynie z letnią wodą, do moczenia rąk. Z zastygniętej masy formować kulki i obtaczać w kakao. Przygotowane trufelki wstawić do lodówki.
Składniki: 6 tabliczek gorzkiej czekolady, 2 szklanki mleka, 2 łyżki mocnej kawy (zaparzonej), 1 kostka masła, kakao do obtaczania, 4 żółtka
Przygotowanie: Czekolady pokruszyć i przełożyć do miski, a następnie umieścić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się stopi dodać mleko oraz kawę. Podgrzewać co chwila mieszając do uzyskania jednolitej masy. Oddzielić żółtka od białek i również dodać do masy. Pokroić w kostkę i rozpuścić w masie. Jednolitą masę przelać do blaszki o płaskim dnie. Ostudzić i wstawić do zamrażalnika na kilka minut, tak by stwardniała. Na dno talerza wysypać kakao. Przygotować naczynie z letnią wodą, do moczenia rąk. Z zastygniętej masy formować kulki i obtaczać w kakao. Przygotowane trufelki wstawić do lodówki.
5 komentarzy:
te trufle muszą smakować nieziemsko, a pachnieć równie dobrze! :)
uwielbiam trufle własnoręcznie robione :), smak nieziemski :)
Ja niestety do czekolady pałam gorącą miłością co jest bardzo, bardzo złe ;-) A do domowych trufli...to już w ogóle ;)
chyba nie można nie lubi czekolady. i takich słodkich pięknych trufli.
trufle ;)
Prześlij komentarz