poniedziałek, 16 stycznia 2012

Kapuśniaczek.

Składniki: 600 g kapusty kiszonej, 400 g kiełbasy podwawelskiej, toruńskiej, bądź podobnej, 300 g boczku wędzonego, 1,5 l bulionu wołowego, liść laurowy, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, sól, papryka słodka, papryka ostra.


Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w kostkę, następnie mocno podsmażyć, odsączyć z tłuszczu. Podobnie postąpić z boczkiem. Wrzucić do gotującego się bulionu. Kapustę prze szatkować nożem, a potem podsmażać przez 15 minut, ciągle mieszając i dodać do bulionu. Gotować około 30 minut na małym ogniu. Dodać 3 liście laurowe. Następnie 1 łyżkę pieprzu cytrynowego. Pieprzu, soli i papryki do smaku. 

Najlepiej smakuje następnego dnia :)



1 komentarz:

Monika pisze...

polski smak:)