piątek, 26 sierpnia 2011

Gdy zostają ziemniaki z dnia poprzedniego, to polecam:

Zapiekanka z ziemniaków i jajek
  

Składniki: ugotowane ziemniaki, 4-5 jajek, śmietana, pietruszka, koperek, sól, pieprz, pomidory.

Przygotowanie:  naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, ja użyłam formy do tarty, wpierw układamy ziemniaki, a później pokrojone w plasterki jajka ugotowane na twardo. Potem znowu ziemniaki i tak na przemian. Mnie ziemniaczków niewiele zostało, stąd jedynie dwie warstwy ziemniaków i jedna jajek. Posypujemy pietruszką i koperkiem, solą oraz pieprzem. Polać śmietaną. Pokrojone  pomidory można położyć na górę. Same pomidory posypałam przyprawą do mozzarelli. Zapiec kilka minut w piekarniku i gotowe.. 

4 komentarze:

Karmel-itka pisze...

o rany, jak szybko!
i wybacz, że to stwierdzę... wręcz banalnie!
ale lubię takie proste, szybkie dania pełne smaku i elegancji ;]

Mari-eta pisze...

Ależ ja się zgadzam - banalne.

W tym cały urok i w tym cały smak...

:o)

Anonimowy pisze...

"Trza" będzie spróbować :)

tu-tusia pisze...

Prosto, ale jak smacznie! :)