niedziela, 28 sierpnia 2011

Niedziela cukinią pachnąca, czyli

Karkówka pieczona w winie z cukinią w rozmarynie
 
Składniki: 1 kg karkówki, 5 łyżek miodu, oliwa, 2 ząbki czosnku, oliwa, 2 cytryny, rozmaryn, 1 cukinia, koniak, 1 szklanka różowego wina
  
Przygotowanie: Karkówkę na dzień przed przed posiłkiem umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce, co najmniej 10 godzin. Po wyjęciu należy naciąć w kilku miejscach mięso i naszpikować czosnkiem pokrojonym w drobne paseczki i na kolejne dwie godziny wstawić do lodówki zalane uprzednio przygotowaną marynatą ze szklanki różowego wina, pieprzu, soli oraz rozmarynu. Po tym czasie wyjmujemy mięso, smarujemy oliwą i układamy do naczynia żaroodpornego. Należy piec w nagrzanym do temp. 200'C piekarniku przez godzinę podlewając od czasu do czasu marynatą z różowego wina. W tym czasie cukinie pokroić w cienkie plasterki. Moja cukinia była dość duża toteż połowę z niej usmażyłam w tradycyjny sposób: obtaczając w jajku z solą i pieprzem, by potem w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju. Pozostałe plastry cukinii posypałam solą, pieprzem, rozmarynem i usmażyłam na patelni z rozgrzanym olejem. Po około godzinie pieczenia karkówkę  wyjmujemy z piekarnika i smarujemy sokiem z dwóch cytryn wymieszanym z 2 łyżkami koniaku i 4, bądź 5 łyżkami, miodu. Dookoła mięsa układamy cukinie upieczone z rozmarynem. Ponownie wstawiamy mięso do piekarnika. Podczas pieczenia ponownie skrapiamy marynatą. Pieczemy około 20 - 30 minut, aż karkówka nabierze złocistego koloru.
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika w tym samym naczyniu, w którym było pieczone.
    

1 komentarz:

Arvén pisze...

Świetne to pierwsze zdjęcie! Karkówka to nie jest zdecydowanie moje ukochane mięsko, ale tak podane zmienia się nie do poznania ;)