czwartek, 1 września 2011

Zupa pekińska.

Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka, 10 dużych pieczarek, 6-8 grzybów mun, 300 g pędów bambusa, 3 litry rosołu, 2 średnie cebule, 4 łyżeczki przyprawy Sambal Oelek, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 2 jajka, 2 łyżki sosu sojowego, pół szklanki mąki pszennej, sól, pieprz.


Przygotowanie: Mięso pokroić w drobną kostkę, cebulę i pieczarki w piórka. Grzyby mun zamoczyć w ciepłej wodzie. Do gotującego się rosołu wrzucamy surowe mięso oraz cebulę i tak gotować 15 minut. Następnie dodać pieczarki i pędy bambusa, gotować 10 minut. Dodać grzybki mun, sos sojowy, ocet, przyprawę Sambal Oelek, ketchup, koncentrat. Gotować kolejne 10 minut. Dodać roztrzepane jajka nieprzerwanie mieszając zupę. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i zaklepać zupę mąką. Pozostaje życzyć już tylko smacznego.


Brak komentarzy: