niedziela, 11 września 2011

Zapiekanka z jabłek

Pierwsza książka kucharska, czytanie "pisma obrazkowego", niedziela pachnąca jabłkami z cynamonem, smak ciasta francuskiego z serkiem mascarpone, kubek gorącej, czarnej herbaty, kot siedzący na parapecie, małe i duże rączki..

Składniki: 2 duże jabłka, cynamon, cukier, imbir, ciasto francuskie

Przygotowanie: Jabłka obieramy, usuwamy nasionka, kroimy w drobne plastry i układamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy cukrem, cynamonem i odrobiną imbiru. Całość przykrywamy ciastem francuskim, nakłuwamy na środku nożem. Smarujemy żółtkiem, posypujemy obficie cukrem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru.
Przepis zaczerpnięty z książki Abigail Wheatlej pt.: "Gotujemy! Najprostsze przepisy kulinarne dla dzieci".
Książka jest rewelacyjna! Bardzo polecam, CHOCHLIK-PSOTNIK może czytać (pismo obrazkowe)

Oto jabłkowa pychota..mmm...
Z "pozostałości" ciasta francuskiego cztery małe ciasteczka z serkiem mascarpone.

1 komentarz:

monami pisze...

szybko, prosto i na pewno smacznie :)