środa, 19 października 2011

Brzoskwiniowe popołudnie..

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, żółtko jajka, puszka brzoskwini, 1 łyżka soku z cytryny, 5-6 łyżek dżemu z brzoskwini, galaretka brzoskwiniowa.



Przygotowanie:Ciasto brzoskwiniowe rozłożyć na blaszkę, po nakłuwać widelcem, przesmarować po brzegach żółtkiem, przykryć folią aluminiową, położyć fasolę, żeby ciasto nie wyrosło u wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika na około 20 minut.
Brzoskwinie odsączyć. Zostawić kilka połówek, pozostałe pokroić na małe kawałki, włożyć do rondla, dodać sok z cytryny, łyżkę dżemu brzoskwiniowego. Gotować na małym ogniu, mieszając co kilka minut, aż masa zgęstnieje. Masę brzoskwiniową ostudzić i rozsmarować na upieczonym cieście. Odłożone połówki brzoskwiń pokroić na cieńsze plastry, tak by zachować kształt owocu. Przenieść brzoskwinie na masę, ułożyć w kwiatek :) W małym rondelku rozgrzać pozostały dżem, przetrzeć przez sito i pędzelkiem posmarować brzoskwinie. Całą zalać uprzednio przygotowaną, a gęstniejącą już galaretką. 



2 komentarze:

Ona pisze...

i nagle wróciło lato:)

asieja pisze...

ślicznie to wygląda.