wtorek, 24 kwietnia 2012

Kiełbasa biała na święta i nie tylko, domowego wykonania.

Jeszcze świąteczne dokonania. Tak pyszne, że "zachowałam" skrzętnie zdjęcie, bo tym co dobre zawsze trzeba się podzielić. Tak więc kiełbasa biała, własnej roboty, na świąteczne wielkanocne śniadanie, jak też i na równie świąteczne sobotnie poranki.. Pyszności, pyszności i raz jeszcze pyszności. Przysmak Chochlika-Psotnika..



Składniki (na 8 kg kiełbasy): 5 kg boczku świeżego (średnio tłusty), 3 kg łopatki wieprzowej, 5 szklanek wody, 200 g majeranku, 80 g pieprzu świeżo mielonego, 3 główki czosnku, 1 łyżka soli peklowej, małe opakowanie flaków.

 Przygotowanie: Mięso przygotować do przemielenia przez maszynkę. Dodać wodę, majeranek, pieprz, sól peklującą, czosnek przeciśnięty przez praskę (lub razem z mięsem przez maszynkę do mięsa). Wyrabiać rękoma przez 20 do 30 minut. Następnie przekładać mięso do flaków uprzednio umytych pod wodą bieżącą.

3 komentarze:

Kaś pisze...

domowa kiełbasa - to już wyższa szkoła jazdy :)

Mari-eta pisze...

Też tak myślałam, dopóki nie spróbowałam, a dla tego smaku naprawdę warto się natrudzić.

Ola pisze...

oj jak ja uwielbiam domowa kiełbasę, w dodatku białą... musze sobie skombinować młynek do mielenia mięsa :)