Jeszcze świąteczne dokonania. Tak pyszne, że "zachowałam" skrzętnie zdjęcie, bo tym co dobre zawsze trzeba się podzielić. Tak więc kiełbasa biała, własnej roboty, na świąteczne wielkanocne śniadanie, jak też i na równie świąteczne sobotnie poranki.. Pyszności, pyszności i raz jeszcze pyszności. Przysmak Chochlika-Psotnika..
Składniki (na 8 kg kiełbasy): 5 kg boczku świeżego (średnio tłusty), 3 kg łopatki wieprzowej, 5 szklanek wody, 200 g majeranku, 80 g pieprzu świeżo mielonego, 3 główki czosnku, 1 łyżka soli peklowej, małe opakowanie flaków.
Przygotowanie: Mięso przygotować do przemielenia przez maszynkę. Dodać wodę, majeranek, pieprz, sól peklującą, czosnek przeciśnięty przez praskę (lub razem z mięsem przez maszynkę do mięsa). Wyrabiać rękoma przez 20 do 30 minut. Następnie przekładać mięso do flaków uprzednio umytych pod wodą bieżącą.
3 komentarze:
domowa kiełbasa - to już wyższa szkoła jazdy :)
Też tak myślałam, dopóki nie spróbowałam, a dla tego smaku naprawdę warto się natrudzić.
oj jak ja uwielbiam domowa kiełbasę, w dodatku białą... musze sobie skombinować młynek do mielenia mięsa :)
Prześlij komentarz