czyli sposób na pyszny obiad.
Składniki: 300
g polędwiczek wieprzowych, 50 g pieczarek, pół cebuli, pół papryki
czerwonej, 1 mały por - biała część, 100 ml bulionu czerwonego,
wytrawnego wina, 250 ml bulionu drobiowego, 1 łyżka koncentratu
pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 50 g mąki, 1 jajko, 1 opakowanie ciasta
francuskiego, 1 łyżeczka tymianku, pęczek natki pietruszki, oliwa z
oliwek, sól, pieprz.
Miłością można góry przenosić, jak również... ..stół nakrywać. Małe rzeczy, cieszą. |
Przygotowanie: Cebulę
i paprykę pokroić w kostkę, pora w plastry, czosnek posiekać i utrzeć z
odrobiną soli. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Mięso oczyścić z błoni
pokroić w kostkę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem,
wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. W rondlu
rozgrzać nieco oliwy z oliwek, wrzucić cebulę, pora, czosnek i smażyć
około 5 minut, dodać oprószone mąką mięso i smażyć kolejne 10 minut.
Następnie dodać pieczarki, paprykę i posiekaną natkę pietruszki, a po 5
minutach koncentrat pomidorowy i wino, wymieszać i dusić i dusić aż wino
odparuje o połowę. Dodać bulion lub wodę i dusić około 20 minut do
miękkości mięsa. Doprawić solą smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Ragout
przelać do miseczek żaroodpornych. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć
odpowiednie koła/kształty. Ciasto nałożyć na naczynia żaroodporne tak
żeby zachodziło na boki. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, na
środku zrobić dziurkę i tak przygotowane zapiekać około 30 minut w
nagrzanym do 180'C piekarniku.
No i oto danie dnia. Ragout z polędwiczki wieprzowej zapiekane w cieście francuskim. |
Sekretem wszystkiego, co dobre jest włożyć w to serce.
A jak serca są dwa, to przecież nie może się nie udać.
Przepis wg Jacka Kuronia, Jakuba Kuronia
2 komentarze:
Udało Wam się... To wspaniale :D Podziwiam kulinarny zapał...
...Ja bardziej nadaję się do konsumowania niż tworzenia takiego arcydzieła :))))
P.S. Jeszcze oblizuję się po Waszych pysznościach... - wiem, wiem łasuch ze mnie :)
Kusi mnie to bardzo! bardzo bardzo!
Prześlij komentarz