wtorek, 17 kwietnia 2012

Ragout z polędwiczek wieprzowych zapiekane pod ciastem francuskim,

czyli sposób na pyszny obiad.

Lista zakupów jest sprawą niezbędną.
Zawsze jest bowiem coś, co trzeba dokupić.
Znajdują się tu składniki potrzebne do sporządzenia obiadu.
Aczkolwiek, nie może na owej liście zabraknąć"CZipsUF",
co zupełnie oczywiste.
Kolor żółty - dla ścisłości..hehe :)
Zakupy zrobione.
Wspólnymi siłami do domku przyniesione.
Wszystko trzeba jednak wypakować, sprawdzać, powąchać, posmakować etc.
Wiadomo w czym się rzecz ma..
Pietruszka właśnie przechodzi swoje oględziny.
Składniki: 300 g polędwiczek wieprzowych, 50 g pieczarek, pół cebuli, pół papryki czerwonej, 1 mały por - biała część, 100 ml bulionu czerwonego, wytrawnego wina, 250 ml bulionu drobiowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 50 g mąki, 1 jajko, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 łyżeczka tymianku, pęczek natki pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Miłością można góry przenosić, jak również...
..stół nakrywać.
Małe rzeczy, cieszą.
Przygotowanie: Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, pora w plastry, czosnek posiekać i utrzeć z odrobiną soli. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Mięso oczyścić z błoni pokroić w kostkę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. W rondlu rozgrzać nieco oliwy z oliwek, wrzucić cebulę, pora, czosnek i smażyć około 5 minut, dodać oprószone mąką mięso i smażyć kolejne 10 minut. Następnie dodać pieczarki, paprykę i posiekaną natkę pietruszki, a po 5 minutach koncentrat pomidorowy i wino, wymieszać i dusić i dusić aż wino odparuje o połowę. Dodać bulion lub wodę i dusić około 20 minut do miękkości mięsa. Doprawić solą smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Ragout przelać do miseczek żaroodpornych. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć odpowiednie koła/kształty. Ciasto nałożyć na naczynia żaroodporne tak żeby zachodziło na boki. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, na środku zrobić dziurkę i tak przygotowane zapiekać około 30 minut w nagrzanym do 180'C piekarniku.
No i oto danie dnia.
Ragout z polędwiczki wieprzowej zapiekane w cieście francuskim.



Sekretem wszystkiego, co dobre jest włożyć w to serce. 
A jak serca są dwa, to przecież nie może się nie udać.

Przepis wg Jacka Kuronia, Jakuba Kuronia

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Udało Wam się... To wspaniale :D Podziwiam kulinarny zapał...
...Ja bardziej nadaję się do konsumowania niż tworzenia takiego arcydzieła :))))
P.S. Jeszcze oblizuję się po Waszych pysznościach... - wiem, wiem łasuch ze mnie :)

Unknown pisze...

Kusi mnie to bardzo! bardzo bardzo!