sobota, 19 maja 2012

Chili con care



Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego, 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 puszka krojonych pomidorów bez skórek, 1 puszka fasoli czerwonej (250g), 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka mielonego chili, 3 ząbki czosnku, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 100 ml bulionu wołowego

Przygotowanie:  Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić z posiekanym czosnkiem, dodać papryczkę chili. Na drugiej patelni zarumienić mięso mielone, lekko osolić. Podsmażoną cebulę przełożyć do mięsa. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, oregano, chili. Zala ulionem, dusić 15 minut, ch chwila mieszając. Dodać pomidory wraz z zalewą. Dusić około 10 minut. Na sam koniec dodać czerwoną fasolę i dusić kolejne 2-3 minuty. Gotowe danie podawać z ryżem, bądź z pieczywem czosnkowym.

4 komentarze:

Ola pisze...

podobają mi sie efekty Waszego wspólnego gotowania - niby jedno i to samo danie, a wersji tyle, ile uczestniczek. i nagle okazuje się, że chilli con carne ma wiele twarzy :)

Mari-eta pisze...

Dziękuje za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie :)

Unknown pisze...

Jutro robię! ABSOLUTNIE!

Mari-eta pisze...

Mam nadzieję, że się udało :)