niedziela, 6 maja 2012

Strucla makowa.

Kiedy w święta wielkanocne postawiona została na stół, zniknęła tak szybko, że nawet na zdjęciu żadnym nie miałam. Toteż przygotowałam raz jeszcze, żeby podzielić się taką pysznością.


Składniki na ciasto drożdżowe:1 szklanka mąki, 1/3 szklanki ciepłego mleka, 50 g masła, 6 żółtek, ok. 50 g drożdży, 6 łyżek cukru, 2 łyżki oleju, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Składniki na masę makową: 200 g maku, około 80 g cukru, "garść" rodzynek i tyle samo posiekanych orzechów, odrobina miodu, pół olejku migdałowego, szczypta cynamonu, kandyzowana skórka pomarańczy, białka.
Papier do pieczenia, odrobina oleju, cukier puder, odrobina wody.

Przygotowanie: Do letniego mleka dodać cukier i drożdże, odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Na stolnice wysypać przesianą przez sitko mąkę, dodać mleko z drożdżami i cukrem oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto do jednolitej masy. Włożyć do naczynia podsypanego nieco mąką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając ręczniczkiem do podwojenia masy. W tym czasie można przygotować masę makową. Należy mak zaparzyć niewielką ilością wrzącej wody. Pozostawić na kilka minut, aż nieco napęcznieje i nieci wystygnie. Trzeba dwukrotnie przemleć przez maszynkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami wymienionymi powyżej. Na sam koniec wymieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami.
Gotowe ciasto rozwałkować na prostokątny placek, nałożyć masę makową i delikatnie zawijać w rulon. Końce strucli "założyć pod spód". Tak przygotowane ciasto zawinąć w przycięty odpowiednio papier do pieczenia posmarowany olejem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180'C piekarniku przez około 30-40 minut. Po wypieczeniu odczekać nieco i udekorować lukrem, makiem, orzechami, skórką pomarańczy lub wedle własnego uznania.

8 komentarzy:

Dusia pisze...

Uwielbiam strucle:)

Mari-eta pisze...

Ja też :)

asieja pisze...

te domowe.. są zawsze najbardziej pyszne.

Mari-eta pisze...

Oj, tak - domowe, to domowe :)

Panna Malwinna pisze...

Taka strucla to specjał mojej Babci. Pyszny przepis;)

Mari-eta pisze...

Są takie smaki, takie zapachy, które są "nie do podrobienia".. Ach, te Babunie..

Ivka pisze...

Marzy mi się taka strucla!

Mari-eta pisze...

Przepis jest, teraz życzę tylko garstki chęci i z pewnością wyczarujesz taką z piekarnika :)