środa, 16 maja 2012

Kokosowy baton - 2 kg.


 
Składniki: 1 kg wiórek kokosowych, 1/2 kg cukru pudru, 250 g masła, 30 g cukru waniliowego, 400 ml śmietany, 4 tabliczki czekolady mlecznej, 2 tabliczki czekolady mlecznej



Przygotowanie: Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem. W rondelku roztopić masło, dodać śmietanę i cukier waniliowy. Otrzymaną masę wymieszać z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Przełożyć do naczynia, polać rozgrzaną i wystudzoną czekoladą (2 tabliczki czekolady) i odstawić do zamrażalnika. Po wyjęciu przełożyć na tackę i pozostałą częścią masą czekolady pokryć górną warstwę. Ponownie odstawić do zamrażarki. Odczekać do zastygnięcia.

10 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

To dopiero cudeńko!

Aga pisze...

Ale świetne!

Samantha pisze...

Przepysznie wygląda, znakomity baton ! Pozdrawiam :)

Agnieszka L. pisze...

O ja cię. A w środku nie jest za suchy? Pomysł genialny, mam kumpla który uwielbia wszystko co kokosowe, byłby w niebowzięty :D

Mari-eta pisze...

Z całą pewnością nie należy to do dań niskokalorycznych ;)

Jednak tak pyszne, że oprzeć się nie można.
Baton kokosowy pojawił się już kilka razy w naszej kuchni, więc polecam :)

KucharzyTrzech pisze...

O ja Cie.... niezłe gabaryty!!! :) Ale jest imponujący :)

Katarzyna Młodzik pisze...

Rewelacja! Uwielbiam kokosowe batoniki, ale zrobię raczej z połowy porcji, bo jak się znam potrafiłabym pochłonąć cały:)

Mari-eta pisze...

Polecam taki wielki ;)

Zawsze można zaprosić znajomych i słodko się zajadać przy kubku herbaty (chyba już gorzkiej;)

Anonimowy pisze...

Zrobiłam, jest genialny...mmmmm

Mari-eta pisze...

Na zdrowie :)