sobota, 4 lutego 2012

Kawowy crème brûlée..

..na słodki dzień.

Składniki: 600 ml słodkiej śmietany 30 % (36%), pół szklanki cukru, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki esencji waniliowej, 7 żółtek
   

Przygotowanie: Śmietanę zagotować z olejkiem waniliowym. Żółtka utrzeć razem z cukrem. Kawę rozpuszczalną dodać do gorącej śmietany, dobrze wymieszać. Gorącą śmietaną zalać żółtka nie przestając mieszać. Przygotowana masę przelać przez sitko. Przelać do przygotowanych naczynek żaroodpornych. Naczynka wstawić do głębokiej blachy wypełnionej gorącą wodą, do połowy wysokości naczyń. Całość wstawić na 40 do 50 minut do nagrzanego do 140'C piekarnika. Piec na tyle długo, by krem był sprężysty i twardy na środku.

Pyszny z filiżaneczką cappuccino, lecz..


..jeszcze lepszy z likierem kawowym.

Przepis wg Jacka Kuronia, Jakuba Kuronia

2 komentarze:

asieja pisze...

cudownie mieć taki słodki dzień.

blogencontrandoideias pisze...

Adorei!!!
Fabíola.
http://blogencontrandoideias.blogspot.com/