wtorek, 14 lipca 2015

Botwinka.

Dzisiaj po raz pierwszy zawitała botwinka. Nieco zawiedziony Chochlik-Psotnik, bo przecież miało być różowo. Jak się okazało cała "magia" jest na końcu, bo to wtedy talerzyk staje się różowy. Jaki prosty jest świat oczami Dziecka :)



Składniki: 2 pęczki botwinki, 1 buraczek, 2 średniej wielkości pietruszki, 3-4 marchewki, cytryna, 100 ml śmietany 18 %, cukier, pieprz, sól. Mięso do przygotowania wywaru pod zupę, np. 1 ćwiartka.



 Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wrzucić do osolonej nieco wody - około 1,5 - 2l. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjąć na talerzyk. Zebrać z wywaru "szum". Jeśli ktoś lubi można dorzucić dwie kostki rosołowe. Dodać marchewkę i pietruszkę - obrane, starte na tarce o dużych oczkach oraz buraczka obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kostkę. Po około 10 minutach dodać botwinkę - buraczki obrane posiekane w drobną kostkę, łodygi i liście dokładnie umyte, osuszone i posiekane na drobno. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Zahartowaną śmietaną zabielić zupę -  wlać kilka łyżek gorącej zupy do śmietany ciągle mieszając, a następnie wlać do garnka. Dodać sok z połowy cytryny. Można doprawić około 1/2 łyżeczką cukru. 

Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, koperkiem posiekanym na drobno. 


...a na końcu różowo :)


Brak komentarzy: