środa, 8 lipca 2015

Roladki - gotowany filet z kurczaka nadziewany porem i serem.

Składniki: filet z piersi kurczaka, 1-2 pory, ser w plastrach, odrobina mleka, pieprz, sól, przyprawy wedle uznania, folia spożywcza, olej do smażenia

Przygotowanie: Umyć pory, pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną olejem patelnię.

Doprawić pieprzem oraz solą. Dolać nieco mleka i dusić kilka minut pod przykryciem do miękkości. Jeśli potrzeba dolać więcej mleka.

 
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Delikatnie rozbić tłuczkiem, np. przez woreczek, a następnie naciąć w połowie. Nałożyć na filet pora, plasterek sera i zawinąć w folii spożywczej jak cukierka. Można końce ze sobą związać, ale niekoniecznie.

Jeśli pora nieco zostało można dolać nieco śmietany 18%, chwilę jeszcze podsmażyć i podawać jako dodatek do dania.


.

.

Wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować około 20 minut, choć może być i dłużej - w zależności, jak duża roladka.



Odwijać z folii bezpośrednio przed podaniem.

Danie podałam razem z ciemną kaszą polaną masełkiem, ale świetnie pasuje zarówno do ryżu, jak też i ziemniaczków, czy to gotowanych w mundurkach, czy też ugotowanych tradycyjnie z koperkiem i masełkiem na przykład.


:)

"(...)

We light up the world

(...)"

Brak komentarzy: