czwartek, 23 lipca 2015

Filet z kurczaka i talarki z warzywami.

Czas płynie inaczej. Odliczany tygodniami :)

Podobnie jak odsmażone ziemniaki z jajkiem, tak też i talarki, to niezapomniane wspomnienie z dzieciństwa...
Stara, ciężka, czarna patelnia na platce, później gazówce, przy której przyrządzał je Dziadek. Niezapomniany smak. Te, które od czasu do czasu robię, są choć namiastką wspomnień.


Składniki: 1 filet z piersi kurczaka, ziemniaki, przyprawa do gyrosa, przyprawa do frytek i ziemniaków, mieszanka warzyw na patelnię.



Przygotowanie: Ziemniaki, najlepiej takie większe, obrać, osuszyć na ręczniku papierowym obficie posypać przyprawą do frytek i ziemniaków. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Gotowe również osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Filet z piersi kurczaka umyty i osuszony smażyć oprószone w przyprawie do gyrosa. W tym samym tłuszczu przygotować mrożone warzywa na patelnię.

Może nie jest to danie wielce wyrafinowane, ale w 30 minut intensywnego krzątania się po kuchni bardzo pyszny obiad jest już na stole.


Brak komentarzy: