środa, 1 lutego 2012

Cytrynkowa Pychota,


Poranne rozmowy przy dwóch kubeczkach - kawy i kakao, dają cudowne efekty
- dla duszy i ciała.



Składniki: 1 opakowanie maślanych ciasteczek, nieco masła
                  3 jajka, pół szklanki cukru, 2 cytryny, 200 ml śmietany 30 %

Przygotowanie: ciastka pokruszyć i połączyć z masłem do uzyskania jednolitej masy. Można ciasteczka włożyć do woreczka i ugnieść, ale czasem czas nie jest wyznacznikiem naszego działania. W tym cała przyjemność.. 

Ułożyć na blaszce formując wysoki brzeg. Wstawić do nagrzanego do około 200'C piekarnika na 10 minut.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Potem wycisnąć z cytryn sok.

Czasem nabytki ;) Happy Mael-UF okazują się strzałem w dziesiątkę :o)
Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodawać w kolejności: startą skórkę cytryny, sok z cytryn, śmietanę kremówkę. Gdy ciasto osiągnie puszystą konsystencję wlać do zapieczonego ciasta ciasteczkowego. Powinno być wypełnione po same brzegi formy.
piec około 30-40 minut, aż masa stwardnieje.

 Chęci pomocy wielkie, niestety Cytrynowa Pychotka nie stała się ulubioną. W przeciwieństwie do mnie. Oj, tak, tak!

1 komentarz:

asieja pisze...

jaka słodka fotorelacja..:-)